Bilbatterier – har du koll?

Bilbatterier – har du koll?

23 april 2021 Av Av Stephen Sanders

Ditt bilbatteri är en avgörande faktor för att kunna starta din bil. Det används för att dra runt fordonets startmotor. När bilen är igång utnyttjas också bilbatteriet för att förse bilens elektriska utrustning med ström. Därför är det viktigt att stänga av tändningen och lamporna när du inte använder bilen, eftersom bilbatteriet annars laddar ur. Detta är speciellt viktigt i äldre bilar då lamporna måste stängas av manuellt. 

Bilbatteriet laddar när du kör längre sträckor med bilen. Trots det krävs en del underhållning för att batteriet inte ska förlora kvalitet eller förstöras. Det kan behöva laddas manuellt, smörjas in och fylla på så batteriet håller rätt elektrolytnivå. Med jämna mellanrum kommer du dock ändå behöva byta ditt bilbatteri när det är slut. Du märker att det börjar bli dags om bilen blir svårare att starta. Om ditt bilbatteri är slitet, krånglar eller inte fungerar längre är det alltså läge för ett nytt. Det finns flera olika typer av bilbatterier och alla bilbatterier passar inte i alla bilar.

Hitta rätt bilbatteri

Många bilmärken har speciella batterier till sina modeller. Dessutom skiljer sig batterierna beroende på i vilken världsdel som bilen är producerad. De faktorer du behöver tänka på när du ska köpa nytt bilbatteri är startström, mängden amperetimmar, batteriets storlek och polställning. Startströmmen är avgörande för att kunna starta bilen och större bilar med större motorer kräver en större mängd startström. Mängden amperetimmar anger hur länge batteriet kan ge ström. Dessa laddas som sagt när bilen kör, men åker du ofta korta sträckor eller har en dieselvärmare kan du behöva en större mängd. Batteriets storlek och polställning är avgörande för om batteriet passar och är kompatibelt i din bil.

Hur du byter bilbatteri och tar hand om det nya

När du väl fått tag på rätt bilbatteri kan du byta det på egen hand. Dock finns det vissa bilar som kräver en mekaniker vid bytet, kontrollera detta innan. Om du byter batteriet utan att ha ström till bilen på ett annat sätt finns en risk att bilens elektroniska utrustning går in i stöldskyddslås. Då kan du t.ex. behöva ange en specifik kod för att få igång systemet igen. Koden finns isåfall i bilens manual. Du tar bort det gamla batteriet genom att lossa på den svarta kabelskon från minuspolen och sedan den röda från pluspolen. Därefter om batteriet sitter fast på något annat ställe lossar du det och kan sedan enkelt lyfta ur batteriet. Det nya batteriet placerar du och sätter fast i omvänd ordning, alltså den röda kabelskon vid pluspolen först och sedan den svarta vid minuspolen. 

Ta hand om ditt nya bilbatteri på följande sätt:

  • Kör längre sträckor då och då. 
  • Håll batteripolerna och kabelskorna rena, de kan behöva smörjas in med fett då och då.
  • Om du har ett öppet bilbatteri behöver du regelbundet kontrollera elektrolytnivån och vid behov fylla på ca 15 mm ackuvatten över plattorna.
  • Med syramätare eller testinstrument kan du mäta batteriets laddningstillstånd, Läs i bilens instruktionsbok hur mycket densitet ditt bilbatteri kräver och ladda vid behov. 
  • Överansträng inte ditt bilbatteri, om bilen inte startar kan du behöva vänta lite innan du försöker igen för att inte slita på batteriet. 
  • Koppla loss batteriet om bilen inte ska användas på några månader för att inte viss viloström ska ladda ur batteriet.