Byta däck själv: Enkel guide för säkra resultat

Byta däck själv

Förberedelser inför däckbyte

För att byta däck själv behöver du noggrant förbereda både rätt utrustning och säkerhet. Kontroller av bil och däck är också nödvändiga för att se till att allt är i gott skick.

Val av verktyg och utrustning

Ett framgångsrikt däckbyte kräver rätt verktyg och utrustning. Några av de viktigaste föremålen du behöver är:

 • Däckjärn: För att lossa och dra åt hjulmuttrarna.
 • Domkraft: För att lyfta bilen säkert. En garagedomkraft är ett bra alternativ.
 • Pallbockar: Använd dessa för att säkra bilen när den är upplyft.
 • Reservdäck: Samma dimension som de befintliga däcken.
 • Handskar: Skyddar händerna under arbetet.
 • Ficklampa: Kan vara nödvändig om det är mörkt.

Byt däcken på en plan yta för att minimera risken för att bilen rör sig. Parkera bilen och dra åt handbromsen.

Kontrollera bil och däckskick

Innan du börjar bytet, är det viktigt att kontrollera bil och däck:

 • Datum och temperatur: Byt däck enligt säsongen och följ gällande lagar och regler om däckbyte.
 • Däckets skick: Kontrollera om det finns några synliga skador eller ojämnt slitage på däcken.
 • Lufttryck: Se till att däcken har rätt lufttryck enligt instruktionsboken.
 • Hjulmuttrar: Inspektera hjulmuttrarna för att försäkra dig om att de inte är skadade eller slitna.
 • Bilens manual: Följ alltid bilens instruktionsbok för specifika riktlinjer om däckbyte och kravet på verktyg.

Genom att följa dessa steg kan du säkerställa att ditt däckbyte går smidigt och säkert.

Utförande av hjulbyte

A tire being changed on a car using a jack and a tire iron

För att byta däck själv krävs några grundläggande steg. Det handlar om att lyfta och säkra fordonet, lossa och ta bort hjulet, samt sätta på det nya hjulet och kontrollera säkerheten.

Lyfta och säkra fordonet

Börja med att hitta en plan och hård yta att arbeta på. Lägg i handbromsen och sätt bilen i växel eller parkeringsläge. Placera en domkraft vid fordonets lyftpunkter, ofta markerade i bilens manual.

Hissa upp bilen så att däcket du ska byta är helt av marken. Placera pallbockar under bilen för extra säkerhet.

Att säkra fordonet ordentligt är viktigt för att undvika olyckor. Säkerställ att bilen inte kan rulla eller tippa innan du fortsätter.

Hjulbultarna och hjulets demontering

Innan du hissar upp bilen, lossa hjulbultarna något med hjälp av ett fälgkors eller en momentnyckel. Ta bort hjulbultarna helt när fordonet är säkrat och däcket är upphissat.

För att lossa hjulbultarna, använd gärna ett mönster där du skiftar mellan bultarna korsvis. Detta hjälper till att minska påfrestningen på fälgen och gör arbetet säkrare. Ta av hjulet och inspektera hjulhuset och bromsarna för eventuell skada eller slitage.

Montering av hjulet och efterkontroll

Placera det nya hjulet på boltarna och dra åt muttrarna korsvis med händerna, för att säkerställa att hjulet sitter jämnt. Använd en momentnyckel för att dra åt hjulbultarna till rätt moment.

När hjulet är på plats, sänk bilen försiktigt och ta bort domkraften. Kontrollera däcket för rätt däcktryck och mönsterdjup. Kontrollera också att däcket sitter rätt vad gäller rotationsriktning om däcken är asymmetriska.

Efter att ha kört några kilometer, efterdra hjulbultarna för att försäkra att allt sitter som det ska. Detta steg är viktigt för att säkerställa säkerheten under körning.

Användbara tips och underhåll

A person changing a tire with tools and equipment scattered around on the ground

Att regelbundet kontrollera och underhålla dina däck är viktigt för säkerheten och livslängden på dina däck. Genom att ha rätt rutiner på plats kan du undvika många problem och spara pengar.

Återkommande kontroller och underhåll

För att dina däck ska hålla längre och fungera som de ska, är det viktigt att kontrollera lufttrycket ofta. Fel lufttryck kan leda till ökat slitage och försämrad väghållning. Följ fordonets manual för rätt tryck.

Kontrollera däck för slitage och skador. Leta efter ojämnt slitage eller inbäddade föremål. Använd en däcktrycksmätare för att säkerställa rätt tryck.

Rengör däck och fälgar med en stålborste för att ta bort smuts och bromsdamm. Handskaar skyddar dina händer medan du arbetar.

Använd en mutterdragare och rätt hylsor för att säkerställa att muttrarna är korrekt åtdragna. Felaktigt åtdragna muttrar kan leda till att däcken lossnar.

Förvaring och nästa säsong

När du byter från sommardäck till vinterdäck eller vice versa, är det viktigt att förvara däcken korrekt. Förvara däcken svalt, torrt, och mörkt för att minska risken för skador.

Ett däckhotell kan vara en bra investering om du inte har plats eller resurser att förvara däcken själv. De säkerställer rätt temperatur och miljö för dina däck.

Innan du förvarar däcken, kontrollera lufttrycket och justera det om nödvändigt. Placera däcken på pallbockar eller stapla dem horisontellt för att undvika deformation.

Mekonomen och liknande verkstäder kan hjälpa till med förvaring och skifte om du saknar tid eller utrustning. Se till att du håller koll på däcken och byter vid rätt tillfälle för att undvika risker och olyckor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen