Ford Focus bultmönster: Allt du behöver veta

Ford Focus bultmönster

Ford Focus Bultmönster Översikt

Att förstå bultmönstret för en Ford Focus kan hjälpa bilägare att välja rätt fälgar och däck. Den här översikten fokuserar på de viktigaste delarna av bultmönstret för Ford Focus, inklusive viktiga specifikationer och grundläggande definitioner.

Grundläggande Definitioner

Bultmönster avser arrangemanget av bultar som håller fast hjulet på bilen. Detta mönster är avgörande för att säkerställa att hjulet sitter fast ordentligt.

Bultcirkel är diametern på en cirkel som går genom mittpunkterna på alla bultar. För en Ford Focus kan denna mätning variera beroende på årsmodell.

Nav eller navhål är centralhålet på hjulet som passar över bilens nav. Detta ger extra stöd och säkerhet.

ET/Inpressning är måttet som beskriver avståndet mellan fälgens monteringsyta och dess mittlinje. Detta påverkar hur långt in eller ut hjulet sitter i förhållande till bilens kaross.

Specifika Ford Focus Bultmönster

Bultmönster för Ford Focus varierar beroende på årsmodell. Till exempel:

  • Äldre modeller (före 2011): Har ofta ett bultmönster på 4×108, vilket betyder fyra bultar och en bultcirkel på 108 mm.
  • Nyare modeller (2011 och framåt): Har ett bultmönster på 5×108.

För både tidigare och senare modeller är det vanligt med navhål som mäter 63.4 mm.

Inpressningen för Ford Focus fälgar varierar men ligger ofta mellan 35 och 50 mm. Detta är viktigt för att hjulet ska sitta korrekt och inte störa fjädringen eller karossen.

Att ha rätt specifikationer hjälper till att säkerställa att hjulen är korrekt och säkert monterade på Ford Focus, vilket ger en smidigare körning och bättre säkerhet.

Kompatibilitet och Fordonsmodeller

A Ford Focus wheel hub with a bolt pattern, surrounded by various vehicle models, showcasing compatibility

Detta avsnitt utforskar vilka modeller som är kompatibla med Ford Focus och bultmönster som passar olika bilmärken. Det syftar till att ge en tydlig bild av relevant information.

Kompatibla Ford Modeller

Flera Ford-modeller delar samma bultmönster som Ford Focus. Några av de mest vanliga inkluderar:

  • Ford C-Max
  • Ford Kuga
  • Ford Mondeo
  • Ford Fiesta
  • Ford Galaxy

Dessa modeller använder ofta 5/108 bultmönster.

Därför kan många fälgar som passar en Ford Focus även användas på dessa modeller.

Att matcha rätt bultmönster är viktigt för att säkerställa korrekt montering och säkerhet. Ford Connect och Edge kan också vara kompatibla beroende på specifika årsmodeller och fälgstorlekar.

Bultmönster och Bilmärken

Bultmönster, även kallat PCD (Pitch Circle Diameter), är avgörande för att fälgar ska passa korrekt. För Ford Focus och många andra modeller är vanligt förekommande måttet 5/108.

Förutom Ford finns det andra bilmärken vars modeller kan använda samma bultmönster. Dessa kan inkludera modeller från:

  • Volvo (vissa modeller)
  • Jaguar
  • Land Rover

Det är viktigt att kontrollera exakta specifikationer eftersom olika år och modeller kan ha varierande bultmönster. Korrekt navmått och inpressningsdjup (ET) bidrar också till passformen och prestandan. Hjuluppgifter.se är en bra källa för tekniska data om specifika bilar och deras kompatibla fälgar.

Tekniska Specifikationer och Köpguide

A close-up of the Ford Focus wheel hub with the bultmönster pattern clearly visible, surrounded by technical specifications and buying guide text

Här finner du viktig information om tekniska specifikationer och råd för köp av bultar och fälgar till en Ford Focus. Specifika detaljer som bultmönster och inpressning är avgörande för att göra korrekt val.

Bult- och Fälgspecifikationer

För Ford Focus, särskilt modeller från 2019, är bultmönstret vanligtvis 5-bult. En standard bultcirkel eller PCD (Pitch Circle Diameter) är 108 mm. Offset för dessa fälgar varierar vanligtvis mellan 33 och 45 mm, vilket påverkar hjulens position i förhållande till skärmarna.

Centrumborrningen (cb) är ofta 63.4 mm. Det är viktigt att muttrar och bultar matchar dessa specifikationer för att säkerställa en korrekt passform. Många föredrar hjul i storleken r17 för en bra balans mellan prestanda och komfort.

Köpråd för Bultar och Fälgar

När du ska köpa nya bultar och fälgar, börja med att använda en bultcirkeltabell. En tabell kan ge exakta mått och specifikationer för din Ford Focus. Kontrollera att både bultmönster och offset stämmer exakt med bilens krav.

För att säkerställa kvalitet, välj fälgar och bultar från pålitliga märken. Jämför alternativ avseende pris och material för att hitta de bäst lämpade för dina behov. Var noga med att valet av fälgar inte försämrar bilens köregenskaper.

Att säkerställa rätt specifikation för både bult och mutter kan förhindra potentiella skador och olyckor. Använd gärna fordonsanpassade plattformar som erbjuder detaljerad information om olika modeller och tillverkare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen