Subaru bultmönster: En omfattande guide till däck och fälgar

Subaru bultmönster

Subaru Bultmönster Översikt

Bultmönster på Subaru-bilar varierar beroende på bilmodell. Denna översikt täcker vilka bultmönster som finns på olika Subaru-modeller och varför dessa specifikationer är viktiga för säkerhet och passform.

Subarus Sortiment och Modellens Specifika Bultmönster

Subaru erbjuder en rad olika bilmodeller, inklusive WRX, Outback, XV, BRZ, Forester, Impreza, Justy, Legacy, Levorg, Trezia, och Tribeca. Varje modell kan ha unika bultmönster och andra specifikationer.

Bultmönster och Modeller:

 • WRX och STI: Ofta 5×114.3 mm.
 • Outback och Legacy: Vanligtvis 5×100 mm eller 5×114.3 mm.
 • Forester och Impreza: Vanligtvis 5×100 mm.
 • BRZ: Vanligtvis 5×100 mm.

Bultmönster är avgörande för att välja rätt fälg och däck till bilen. Felaktigt val kan leda till dålig passform, vilket påverkar körsäkerheten.

Bultmönstrets Viktighet för Säkerhet och Passform

Bultmönstrets funktion är att säkerställa att fälgen passar perfekt på navet. Rätt bultmönster och centrumhål håller fälgen stadigt på plats.

Risken för Felaktigt Bultmönster:

 • Dålig Passform: Om bultmönstret inte passar, kan fälgen sitta löst och orsaka vibrationer.
 • Säkerhetsrisker: En felaktigt monterad fälg kan leda till däckslitage eller, i värsta fall, att fälgen lossnar under körning.

För att undvika dessa risker är det viktigt att följa guidens specifikationer för varje bilmodell och att alltid dubbelkolla bultmönster och andra mått, som centrumhål och inpressning.

Tekniska Specifikationer och Mätningar

A close-up of a Subaru wheel hub with precise measurements and specifications displayed in a technical document next to it

Att välja rätt fälg och däck för din Subaru kräver kunskap om olika tekniska specifikationer. Här nedan finns viktig information om ET och inpressningsdjup samt om centralhål och navstorlekar för att säkerställa bästa möjliga passform.

ET och Inpressningsdjup

ET eller inpressningsdjup är måttet från fälgens monteringsyta till dess mittlinje, oftast uttryckt i millimeter (mm). För Subaru-bilar, varierar ET-måttet beroende på modell och fälgstorlek. Ett korrekt ET-mått är viktigt för att undvika att fälgen sticker ut för mycket eller inte passar korrekt. Felaktigt ET-mått kan påverka bilens köregenskaper och leda till slitage på däck och hjulupphängning.

För att hitta rätt ET-mått för din Subaru, hänvisa till en bultcirkeltabell eller bultcirkelguide och se specifikationerna för din bilmodell. Exempelvis, en Subaru Impreza kan ha ett ET-mått på 45 mm medan en Subaru Forester kan ha ett annat mått. Noggrant val av ET säkerställer att dina hjul har rätt passform och funktionalitet.

Centralhål och Navstorlekar

Centralhål eller centrumhål är öppningen i mitten av fälgen som passar över navet på ditt fordon. För Subaru-bilar är det avgörande att denna dimension är korrekt för att fälgen ska centreras ordentligt. Om centralhålet är för stort, behövs navringar för att fylla ut gapet. Om centralhålet är för litet, kommer fälgen inte att passa på navet.

Navstorlekar varierar mellan olika Subaru-modeller, så det är viktigt att kontrollera specifikationerna anpassade för din bil. Till exempel, Subaru Legacy kan ha en navstorlek på 56.1 mm medan andra modeller kan ha olika dimensioner. Att använda korrekt mätning från en bultcirkeltabell hjälper till att säkerställa att dina hjul sitter som de ska utan vibrationer eller obalans.

Att förstå dessa tekniska mått är nödvändigt för att välja rätt fälgar och däck för din Subaru, vilket bidrar till optimal prestanda och säkerhet.

Kompatibilitetsguiden för Subaru Bultmönster

A close-up of a Subaru wheel hub with the bultmönster (bolt pattern) clearly visible and labeled "Kompatibilitetsguiden för Subaru Bultmönster" in the background

Subaru-fordon använder olika bultmönster beroende på årsmodell och specifik modell. Detta påverkar vilka fälgar och hjulmuttrar som passar på fordonet.

Årsmodeller och Kompatibla Bultmönster

Subarus modeller från 2015 till 2021 inkluderar olika bultmönster beroende på den specifika fordonsmodellen. Till exempel har Subaru WRX STI ofta ett bultmönster på 5×114,3 medan Impreza vanligtvis har 5×100.

Bultmönster:

 • Subaru WRX STI (2015-2021): 5×114,3
 • Subaru Impreza (2015-2019): 5×100
 • Subaru Forester (2015-2021): 5×100
 • Subaru Outback (2015-2021): 5×114,3

Att veta rätt bultmönster är avgörande för att säkerställa att hjul och fälgar inte bara passar utan också att de förbättrar fordonets prestanda och säkerhet.

Köpguide för Subaru Fälgar

När du ska köpa fälgar till din Subaru är det viktigt att du kontrollerar att fälgen passar bultmönstret på ditt fordon. Använd en bultcirkeltabell eller sök bultcirkel online för att säkerställa rätt passform.

Några viktiga faktorer att tänka på inkluderar:

 • Bultcirkeldiameter: Matcha bultmönstret
 • Navmått: Se till att fälgens nav passar fordonets navdiameter
 • Offsets (ET): Kontrollera att fälgens ET passar med ditt fordon för optimal hjulplacering

Se också över rekommendationer för däck till Subaru för att säkerställa att däcken också är kompatibla med de nya fälgarna. Korrekt valda fälgar och hjulmuttrar bidrar till både säkerhet och stil för din bil.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen