Bilrekond – ta hand om din bil

Bilrekond – ta hand om din bil

26 april 2021 Av Av Stephen Sanders

En bilrekond är som att låta din bil gå på spa eller få en makeover. Om en vanlig biltvätt gör din bil ren får en rekond din bil som ny. Det kan vara speciellt viktigt att göra en rekond om du ska sälja bilen, speciellt till en bilfirma, för att höja värdet på bilen.

Men du kan också skämma bort din älskade bil då och då med en rekond för att få den skinande ren och samtidigt förlänga hållbarheten på bilen. Ingen bil mår bra av att vara för smutsig, varken ut- eller invändigt.

Faktum är att även säkerheten riskeras om du inte tänker på att underhålla och rengöra ditt fordon löpande. Smutsiga strålkastare är en av faktorerna som bidrar till större risk pågrund av försämrad funktionalitet. Här kan du läsa mer om korrelationer mellan underhåll och säkerhet på fordon.

Vad skiljer en biltvätt och bilrekond?

Biltvätt

En biltvätt på en firma eller hos en verkstad innehåller ofta utvändig handtvätt kring hela bilen, fälgarna och rutorna. Dessutom är det vanligt att mattorna rengörs och dörrkanterna som ofta blir smutsiga av att kliva in och ur bilen. Väljer du att lägga till invändig tvätt ingår dammsugning, damma och våttorka paneler samt putsa fönstren. En biltvätt ut- och invändigt är också något du såklart enkelt kan genomföra själv på en biltvättsstation.

Rekond

En rekond däremot, är svårare att göra på egen hand och kräver en del utrustning och kompetens. På många verkstäder och bilfirmor finns ofta certifierade mekaniker inom bilvård och rekondering. 

I en rekondering ingår utvändigt asfaltsborttagning, vaxning och polering av bilens utsida. En del erbjuder även ett keramiskt lackskydd som ger din bil smuts- och vattenavvisande skydd så den håller sig ren och skinande längre. Alla dessa åtgärder gör att lacken på din bil bevaras, skyddas och givetvis får bilen att glänsa som ny. 

Invändigt erbjuds klädsel- och golvtvätt. Om du har några gamla fläckar i bilen kommer dessa försvinna och fina säten kommer se nya och fräscha ut. Det är lätt hänt att spilla kaffe eller att det hamnar lite smält choklad i sätet. Det kan vara svårt att få bort på egen hand men genom en rekond försvinner dessa.

Utöver de ut- och invändiga tilläggen som görs vi en rekond är det också vanligt att din motor rengörs. Ingen den av bilen glöms bort vid en rekond så till och med all yta under din motorhuv kommer se ny och fräsch ut. 

När du får tillbaka bilen efter en rekond kommer du få känslan av att köra runt i en ny bil.