Är din bil redo inför sommaren 2021?

Är din bil redo inför sommaren 2021?

15 april 2021 Av Av Stephen Sanders

Våren och sommaren står för dörren och är du som oss ser du fram emot första dagen då du kan susa ner längst en landsväg med rutorna nerrullade, vinden i håret och solen i ansiktet.

Först måste du dock se till att din bil är redo för sommaren, dels funktionsmässigt men givetvis även utseendemässigt. Därför har vi samlat våra tre hetaste tips på hur du förbereder bilen (och dig själv) inför sommaren.

Byt till sommardäck (om du inte redan gjort det)

Som kanske redan känner till är användandet av sommardäck inte lagstadgat i Sverige, det är däremot användandet av vinterdäck. Och enligt lagen måste man ha vinterdäck på bilen mellan 1 december och 31 mars OM det råder vinterväglag. Dubbdäck får man däremot använda från 1 oktober fram till den 15 april.

Med andra ord är perioden för vinterdäck långt förbi och har du inte bytt till sommardäck är det hög tid att få det gjort.

I samband med att du byter till sommardäck bör du granska däcken och framför allt gummit. Däck har nämligen en tendens till att slitas även när de inte används, framför allt om de inte har förvarats korrekt.

Är du osäker på hur man kontrollerar kvaliteten på gummit och däcken kan du antingen kika på vår däckguide alternativt vända dig till din lokala bilmekaniker. Detta gör du med fördel i samband med att du byter däcken.

Felsök och serva bilen vid behov

Förutom att granska däcken är detta ett perfekt tillfälle att felsöka resten av bilens prestanda och funktion. Bildelar slits ofta mer under vinterhalvåret på grund av extrema temperaturer, salt på vägbanorna, regn, slask och snö.

Därför råder vi alla att granska sina bilar grundligt i samband med att sommaren närmar sig. Om du saknar kunskapen som krävs för att göra detta själv bör du besöka en bilmekaniker.

Och skulle det visa sig att du behöver byta ut delar, exempelvis bromsklossar eller ett partikelfilter, kan du enkelt beställa reservdelar från Autofrance. De tillhandahåller en sökfunktion kopplad till 10 miljoner bilar och som försäkrar att du alltid får hem rätt reservdel till rätt bil.

Passa på att tvätta och polera

När du har sett till att däcken håller standarden och att resten av bilen fungerar som den ska, tycker vi att du ska passa på att svänga förbi en biltvätt. Bokar du en helrekond får du bilen tvättad in- och utvändigt samtidigt som du får nödvändig polering och lackskydd eller vaxning.

Därefter kommer bilen vara som gott som ny och du är redo att ge dig ut på ditt nästa sommaräventyr.