Volvo slutar med vinterdäck och butiksförsäljning

Volvo slopar vinterdäck och butiksförsäljning

I samband med presentationen av sin nya eldrivna bilmodell framförde Volvo även andra nyheter som snabbt fick spridning i branschen. Företaget kommer bland annat slopa vinterdäck, endast erbjuda försäljning online och även helt avveckla förbränningsmotorer senast 2030.

Men vad innebär detta för konsumenterna? – Ökade trafikrisker och begränsad tillgänglighet menar experterna.

När Volvo presenterade sin nya elbilssatsning, Volvo C40 Recharge, passade man även på att chocka branschen med andra nyheter. Dels att man helt kommer sluta med förbränningsmotorer innan 2030, dels att man ändrar man sättet man säljer bilar på och dels att man kommer sluta erbjuda vinterdäck.

En satsning på att endast erbjuda elbilar fram till 2030 är givetvis bra nyheter för miljön och framtiden. Vidare meddelade företaget att man i framtiden endast kommer erbjuda direktförsäljning av bilar på nätet och alltid med Care by Volvo. Därmed slutar man med försäljning i fysiska butiker; hur det kommer påverkar Volvos försäljning är experterna osäkra på men risken att det bidrar till sämre tillgänglighet är stor. Framåt kommer Volvo fortsätta att erbjuda däck online via återförsäljare.

Den största skrällen bland Volvos nyheter har dock med däck att göra. Volvo kommer nämligen sluta med vinterdäck och endast leverera bilar med så kallade året-runt-däck. Enligt Volvo kommer det underlätta bilägande då man slipper byta däck två gånger om året, men branschexperter protesterar då alla tester visar på att året-runt-däck inte är dugliga för svenska vinterväglag.

Teknikens Värld menar till och med på att skiftet till uteslutande året-runt-däck är ett “stort steg bakåt” ur ett säkerhetsperspektiv. Och vi kan inget annat än att hålla med då otaliga tester visat på att vinterdäck är överlägset säkrast både på klassiska vinterväglag och vid underkylt regn.

Volvos nya bil togs däremot emot med öppnar armar. Den nya SUV:en med 408 hästkrafter som byggts på samma CMA-plattform som dotterbolagets Polestar 2 kommer bland annat kunna laddas till 80 % på under 40 minuter, kör 0-100 på 4,9 sekunder och har en räckvidd på 42 mil.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen