Har du bytt styrled? Glöm inte ställa in hjulen!

Styrleder och hjulinställning

Styrleden är en av de absolut viktigaste delarna i en bil. Det är nämligen styrleden som ser till att hjulen på bilen svänger du när vrider på ratten. Utan fungerande styrleder tappar du alltså kontrollen över bilen och blir en direkt livsfara för både dig själv och dina medtrafikanter.

Dessvärre är styrleden även en så kallad slitagedel som utsätts för stora påfrestningar och därför måste bytas ut med jämna mellanrum. Styrleden är även en av de saker som många kuggar sin besiktning på då det är en del som många bilförare inte tänker på att man måste underhålla.

Byta styrleder: tips och tricks

Vi måste vara ärliga och erkänna att vi inte rekommenderar att någon utan rätt kunskap ger försöker byta styrled på sin bil på egen hand. Som sagt är styrleden enormt viktig för att bilen ska fungera som den ska. Dessutom är det inte helt lätt att byta styrled och du kommer behöva hissa upp bilen, vilket innebär att du måste besöka en bilverkstad.

Därför bör du vända dig till din lokala mekaniker när du behöver byta styrleder eller andra väsentliga bildelar. Med det sagt kan du med stor fördel beställa dina reservdelar online när det är dags att byta styrled. Det är ofta betydligt mycket billigare att beställa reservdelar på nätet jämför med att köpa dem direkt från sin mekaniker.

Idag har de stora näthandlarna praktiska regsöksfunktioner som ser till att du alltid får rätt bildel till rätt bil. Exempelvis har Mekdelar.se (som vi länkade ovan) en sökplattform med över 10 miljoner registrerade bilar i Sverige.

Genomför en hjulinställning

Efter utfört byte av styrleden måste man alltid genomföra en hjulinställning för att se till att hjulen fungerar som de ska och följer rattutslagen. En fördel med att byta styrleder hos en mekaniker är att de alltid genomför en hjulinställning åt dig.

Har du däremot valt att sätta på nya styrleder på egen hand måste du alltså kontrollera hjulinställningen, alternativt låta ett proffs ställa in hjulen rätt.

Är din bil servad och redo för vägen?

Det är mycket man ska tänka på när man äger en bil. Den ska servas och besiktigas och helst ska man hålla en ren och fräsch. För att hjälpa dig hålla ordning på allt har vi skapat flera användbara guider, däribland:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen