Alltid ha rätt däck

Alltid ha rätt däck

Vet inte om du har tänkt på det men ett av dina viktiga val i livet är att alltid säkerställa att du har rätt däck på dina fälgar. Det handlar ytterst om ditt och dina reskamraters liv. Rätt däck räddar helt enkelt liv. Därför ska du hela tiden ha koll på två delar. För det första att ha rätt däck för väglag och årstid på bilen och för det andra att säkerställa skiftestiderna när det är dags att byta. Vi berättar mer i denna artikel.

Respektera däckbytena 

Att ha full koll på när det är dags för däckbyte handlar ytterst om att säkerställa att du alltid har det bästa under bilen. Du kan helt enkelt inte ha sommardäck när vinterväglag råder och du löper stor risk att få sämre köregenskaper om du kör med vinterdäck för länge under våren. Hur du än tänker kring det här med bilägande så är respekten för däckbytestiderna avgörande.

Rätt däck på

När du väl har koll och respekterar däckbytestiderna så gäller det att ha koll på vilka däck som är de bästa för just dig och din bil. Undvik exempelvis att blanda olika däcktyper när det gäller vinterdäck. Du ska antingen helt och hållet ha dubbdäck eller helt och hållet ha friktionsdäck under vintern. Egentligen är det samma grundläggande inställning när det gäller sommardäck. Tänk enhetlighet även då. Använd dock inte vinterdäck, så kallade friktionsdäck under sommarmånaderna. Körningen blir betydligt sämre med exempelvis längre bromssträckor som följd.

Tänk säkerhet

Att alltid respektera däckbytestiderna och alltid ha rätt däck handlar om att du tänker på din och dina medpassagerares säkerhet. Det är något som kan låta självklart men erfarenheten visar att många olyckor sker utifrån att bilister inte har haft rätt däck vid olyckstillfället. Så utifrån erfarenheterna kan inte detta nog betonas, byt däck när du ska och ha rätt däck på bilen!

Rulla till toppen