Är du förberedd på att få punktering på husvagnen?

Så här byter du däck på en husvagn

Om det är något vi lärt oss från alla våra i bilbranschen så är det att folk brukar vara förberedda på att få punktering på bilen. De flesta har alltid ett reservhjul, domkraft och fälgkors redo i bilen – något vi anser att alla bör ha. Tyvärr är det inte alls lika vanligt att folk har koll på vad som behövs för att fixa en punktering på sin husvagn.

Varje år leder detta till onödiga kostnader och utgifter för tusentals husvagnsägare som tvingas besöka en mekaniker och betala för bogsering istället för att själv byta hjulet eller laga punkteringen när olyckan är framme. I de allra flesta fall är det mer än tillräckligt för att förstöra hela resan.

Föranledda av detta har vi valt att samla våra bästa tips på verktyg du behöver ha med dig ifall du skulle få punktering på husvagnssemestern.

Vad du behöver för att byta däck på en husvagn

I likhet med när man ska byta däck på en vanlig bil behöver man ha tillgång till vissa specifika verktyg och skyddsutrustning när man byter däck på en husvagn.

1. Det viktigaste – och mest uppenbara – du alltid ska ha med dig är ett reservhjul som passar husvagnen. Utan ett extra hjul kommer du vara så illa tvungen att betala för bogsering och verkstadskostnader.

2. Du behöver även ha med dig ett fälgkors, eller ännu bättre ett långt skaft, en förlängare och en hylsa som passar muttrarna på hjulet.

3. För att genomföra ett säkert däckbyte ska du också höja vagnen med en domkraft. Du kan använda samma domkraft som du har till bilen så länge den klarar av husvagnens vikt. En domkraft ska dock alltid placeras under rambalken bakom hjulaxeln på det hjul som bytas alternativt under hjulaxeln nära det hjul som ska bytas på en husvagn.

OBS! Höj aldrig husvagnen på stödbenen då de inte är ämnade för detta!

Glöm inte säkerheten

Säkerheten är alltid viktigt ute i trafiken och därför bör du också ha med dig en varningstriangel, gärna en reflexväst och en ficklampa. Dessutom rekommenderar vi att alla har en verktygslåda med vanliga verktyg såsom tänger, en skiftnyckel, etc.

Givetvis måste du även följa gällande lagar. Måste du göra däckbytet i vägrenen ska du ha varselväst på och ställa ut en varningstriangel 100 meter bakom fordonet. Om situationen inte känns tillräckligt säker bör du alltid kontakta en bogseringsfirma och få hjälp att flytta husvagnen till en säkrare plats.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen