Ladda elbilen hemma med laddbox

laddbox elbil

Elbilarna blir fler och fler. I vårt senaste inlägg skrev vi om Volvos satsning på att enbart tillverka elbilar och innan det om den ökade registreringen av miljöbilar. I och med att fler skaffar elbilar ökar efterfrågan på bra möjligheter att ladda elbilen. Ett smidigt sätt att kunna ladda hemma är att installera en laddbox elbil.

Fördelen med att installera en laddbox hemma är att du inte blir lika beroende av att leta efter laddningsstationer till bilen. Detta eftersom din bil alltid kommer vara fulladdad när du åker hemifrån. En laddbox hemma leder helt enkelt till mindre stress och mer bekvämlighet. Fördelen är också att du kan få skatteavdrag för upp till 10 000 kronor, i kategorin Grön teknik, om du installerar en laddbox hemma.

Olika laddboxar och kostnader

Beroende på din parkerings- och boendesituation finns olika alternativ av laddboxar. Det finns laddboxar som installeras inomhus, det vill säga i ett garage. Om du bor i en villa kan du enkelt anlita en behörig elektriker för installation, men om du bor i bostadsrätt behöver föreningen godkänna installationen innan. I vissa fall sker beställning av laddbox genom bostadsrättföreningen.

Det andra alternativet är att installera en laddbox utomhus om du har en vanlig parkeringsplats. Dessa laddboxar är vanligtvis lite dyrare, eftersom de behöver vara mer slitstarka mot väder och vind. Ett sista och tredje alternativ är en laddbox utomhus, men under ett tak. Detta alternativ fungerar bra om du exempelvis har en carport. Även då behöver du en slitstark laddbox, om än lite billigare än den för utomhusbruk utan tak.

En laddbox kostar vanligtvis mellan 5000 kronor och 15 000 kronor. Sedan tillkommer en kostnad för installation så kostnaden brukar bli maximalt 20 000 kronor. Det du behöver tänka på när du ska installera en laddbox är att laddboxen har en spänning och styrka som hushållselen klarar av och som är gynnsam för bilen.

Om du har en elbil är det fördelaktigt att installera en laddbox hemma. Kostnaden för att ladda går på din elräkning men priset per kilowattimme är lägre än på laddningsstationer. Hemma kostar nämligen en kilowattimme ungefär 1.5-2 kronor medan en laddningsstation tar ungefär 5-10 kronor för samma mängd el.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen