Tvätta däck och fälgar som en kung

tvätta däck

Rena däck och fälgar är viktigare än man kan tro. Förutom att det är riktigt fräscht och gör mycket för bilens utseende när de är glänsande rena, så förlänger det hållbarheten, ger bättre väggrepp och bromsförmåga. Vi går igenom hur du kan tvätta däck och fälgar på bästa och smidigaste sätt. Givetvis rekommenderar vi även att du utför en helrekond på din bil med jämna mellanrum!

Till däcken bör du antingen ha ett anpassat rengöringsmedel för däck och gummi, alternativt vanlig tvål och flytande tvättmedel om du vill snåla lite. Applicera sedan en liten mängd på däcket och skrubba försiktigt med en diskborste eller en däckborste. Var noga i skårorna och på alla fläckar på däcket. Det fastnar mycket smuts, asfaltsrester och liknande på däcken. Dessa kan sitta hårt så var tålmodig. Rengöringsprocessen är absolut enklast att genomföra om du plockar av hjulen från bilen, men fungerar givetvis med hjulen påsatta.

Ge kärlek till fälgarna

Nu över till fälgarna. Älskade fälgar. De utsätts faktiskt för flest och hårdast påfrestningar på hela bilen. Ett enkelt sätt att göra rent fälgarna är att spraya på fälgrengöring, låta det verka och sen spola av med högtryckstvätt för att sedan avsluta med att torka torrt med en mikrofiberduk.

Om du däremot ska göra en grundlig rengöring av fälgarna bör du genomföra en förtvätt, rost- och tjärborttagning, handtvätt och vaxning. Förtvätten genomför du genom att spraya eller smörja på ett rengöringsmedel som är lösningsbaserat och anpassat för fälg. Spola av det efter verkningstiden med en högtryckstvätt för att verkligen få bort gammalt vax och lös smuts.

Därefter torkar du rent fälgarna ordentligt, gärna med en mikrofiberduk eftersom de förutom att torka rent kan samla med sig smuts som finns kvar på fälgen. Spraya på rengöringsmedel anpassat för att ta bort flygrost. Vid behov kan du skrubba försiktigt med en borste. Skölj sedan av och torka återigen rent med en torr mikrofiberduk.

Dags att ta bort gammal tjära. Använd kallavfettning och låt verka så länge som möjligt och skölj sedan noggrant bort det. Nu till det härliga: handtvätten!

Använd en svamp tillsammans med rengöringsmedel eller bilschampo. Ge det tid och ta dig in i alla vrån som finns i fälgen. Avsluta hela din fälgtvätt med att applicera vax eller skydd. Använd syntetiskt vax, fälgvax eller fälgförsegling. Detta kommer göra fälgen mer motståndstålig mot smuts, tjära och flygrost i framtiden.

Njut av skinande rena däck och fälgar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen